Thema: What is Justice in Transitions
Programma 2025 !
Het programma is bekend voor 2025!
Experience the World
We beginnen de dag met een theatrale performance die uitnodigt tot verwondering en reflectie. Thema’s als onzekerheid, verandering en rechtvaardigheid staan centraal in deze inspirerende opening van Groene Peper. Begeleidt door Marjolijn Zwakman en Jiske van Oeffelt.
Collectieve verantwoordelijkheid
Injustice on Sneakers (NL)
Sprekers: Annemarie Bergsma (60 minuten)
In deze prikkelende workshop kijk je vanuit een ander perspectief naar onrecht in tijden van transitie. Je onderzoekt hoe onrecht versterkt wordt én hoe die inzichten kunnen bijdragen aan eerlijker onderwijs en samenleving.
Toekomstbewustzijn en handelen in het nu (NL)
Sprekers: Ine Mols & Merlijn Koch (60 minuten)
Toekomstdenken is essentieel bij transities, maar wordt vaak vergeten. Deze sessie helpt je toekomstbewustzijn te versterken in je onderwijspraktijk.
True Pricing (NL)
Sprekers: Evert Helfferich (30 minuten)
Ontdek hoe je de verborgen kosten van producten – zoals milieu-impact en sociale ongelijkheid – zichtbaar maakt. Leer hoe het onderwijs hierop kan inspelen en bijdragen aan eerlijke, rechtvaardige prijsvorming.
Creativiteit, design en kunst
Biomimicry Design Jam (ENG)
Sprekers: Dr. ir. Laura Lee Stevens (90 minuten)
Laat je inspireren door de natuur als leermeester. In deze hands-on sessie ontwerp je oplossingen gebaseerd op principes uit de natuur.
Rechten voor de natuur
De natuur in onderwijs voor een rechtvaardige samenleving (NL)
Sprekers: Jolande Lutteke & Ju Laclau Massaglia (60 minuten)
Leer hoe je met, van en door de natuur kunt onderwijzen aan de hand van actuele inzichten uit onderzoek. Ontdek hoe natuurinclusief onderwijs bijdraagt aan rechtvaardigheid en krijg praktische ideeën mee om dit laagdrempelig toe te passen in je lessen.
Let’s GO for Rights of Nature – ‘onboarding’ Nature as a next step (ENG)
Sprekers: Nienke Blauw & Rolf Pronk (30 minuten)
De Green Office van de Open Universiteit onderzoekt hoe de rechten van de natuur verankerd kunnen worden in onderwijs en beleid. In deze interactieve sessie werk je mee aan het idee om ‘de natuur’ een officiële stem te geven binnen het bestuur – met oog op een bredere beweging in het hoger onderwijs.
Bruggen bouwen in klaslokalen
Equity in Action: facilitating Multi-stakeholder Co-creation for inclusive education (NL)
Sprekers: Daphne Kuijlenburg (60 minuten)
Ontdek hoe je co-creatie effectief begeleidt in het hoger onderwijs en leer welke rol jij als facilitator speelt in het proces. Deze workshop biedt werkvormen, reflectietools en handvatten om co-creatie duurzaam in te bedden in het curriculum.
A lecturer’s dilemma – to be neutral or not to be neutral (ENG)
Sprekers: Paul Santman (30 minuten)
Hoe ga je als docent om met thema’s als klimaatrechtvaardigheid zonder (onbewust) het wereldbeeld van studenten te beïnvloeden? In deze open workshop verkennen we samen de spanningsvelden tussen neutraliteit, betrokkenheid en morele verantwoordelijkheid in het klaslokaal.
Rechtvaardigheid in de instelling
Groene vaardigheden in de digitale wereld (NL)
Sprekers: Jan Schravesande (30 minuten)
Leer over de verborgen milieu-impact van digitalisering en hoe technologie duurzaam kan worden ingezet. Je gaat aan de slag met praktische tools voor duurzame ICT in onderwijsinstellingen.
Imagination as Changing the World & the Model of Plant-Based Universities (ENG)
Sprekers: David Shaw (90 minuten)
In deze workshop ontdek je hoe verbeeldingskracht kan bijdragen aan duurzame verandering, met inspirerende voorbeelden zoals Plant-Based Universities – een wereldwijde, door studenten geleide milieucampagne. Je verkent theorie, praktijk en reflectie om je eigen toekomstvisie vorm te geven.
Bekijk de inspiratiemarkt.
Tijdens Groene Peper worden de beste hbo- en wo-scripties over duurzaamheid en milieuonderzoek bekroond met de Rachel Carson Afstudeerprijs. Genomineerden presenteren hun werk en maken kans op een geldprijs, een publicatie én een plek in het netwerk van milieuprofessionals.
Studenten en scholieren presenteren hun inspirerende ideeën om hun school of omgeving duurzamer te maken. Tijdens Groene Peper worden de winnende initiatieven beloond én gedeeld met het publiek
Collectieve verantwoordelijkheid
Op zoek naar een gemeenschappelijke droom voor een betere wereld (NL)
Spreker: Niko Roorda (90 minuten)
In deze workshop ga je samen op zoek naar gedeelde waarden en toekomstdromen. Door middel van dialoog en verbeelding ontdek je hoe we gezamenlijk richting kunnen geven aan duurzame transitie.
Voices of Change in the Climate Crisis (ENG)
Sprekers: Yasmine Rugarli & Szilvia Csevár (90 minuten)
Deze Engelstalige workshop onderzoekt hoe intersectioneel denken en storytelling kunnen bijdragen aan rechtvaardige klimaatoplossingen. Je leert hoe verhalen van gemarginaliseerde groepen kunnen helpen om dominante narratieven te doorbreken en échte verandering teweeg te brengen.
Creativiteit, design en kunst
A CO₂ coupon booklet elaborated in art (ENG)
Sprekers: Maaike de Loor, Marleen van Beek (60 minuten)
Hoe reageren studenten emotioneel op een persoonlijk CO₂-budget als klimaatmaatregel? In deze Engelstalige workshop ervaar je via kunst en video hoe zo’n scenario in het onderwijs bespreekbaar wordt gemaakt – en wat het losmaakt.
Verhalen die de Wereld Veranderen (NL)
Sprekers: Jara van den Bosch, Finn van den Ijssel (30 minuten)
Ontdek hoe kunst en storytelling maatschappelijke verandering kunnen aanwakkeren. We laten je ervaren hoe verhalen het narratief kunnen kantelen en een diepere laag aan educatie toevoegen.
Bruggen bouwen in klaslokalen
Duurzame Didactiek: Eco-rechtvaardigheid in de klas (NL)
Sprekers: Rosa Groen & Dick van der Wateren, Roaslie van den Berg, Geert Gratama (90 minuten)
De makers van het boek ‘Duurzaam Onderwijs. Eerlijk, Inclusief, Hoopvol’ gaan in op de begrippen eco-rechtvaardigheid en planetair burgerschap.
Rechtvaardigheid in de instelling
Justice in food systems transformations: taking the next step (ENG)
Spreker:Bram van Helvoirt (60 minuten)
Onze voedselketens versterken ongelijkheid en klimaatverandering. In deze Engelstalige sessie verken je hoe we wereldwijd rechtvaardige voedseltransities kunnen vormgeven.
Wie is de duurzaamste hogeschool of universiteit van Nederland? De uitslag van deze benchmark wordt bekendgemaakt tijdens Groene Peper! De uitreiking wordt gepresenteerd door Studenten voor Morgen en Arjen Wals.
Een ervaring die je niet vergeet. Bas van den Berg helpt je reflecteren op de dag en omzetten in actie.
