Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Good things happen when you narrow your focus
Welcome to Conference

Write us on info@evently.com

Follow Us

  /  Alle bee(s)tjes helpen: biodiversiteitsherstel op mbo-schoolterreinen

Alle bee(s)tjes helpen: biodiversiteitsherstel op mbo-schoolterreinen

Dinsdag 23 mei: 11.00 – 11.50

Sprekers: 

Jetske de Boer,  lector Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij
Marlies Beukenkamp, docentopleider groene sector 

 

Wereldwijd neemt biodiversiteit in hoog tempo af en ook in Nederland gaat de afname van de soortenrijkdom erg snel omdat ons land dichtbevolkt is en intensief gebruikt wordt. Biodiversiteit is onlosmakelijk verbonden met ecologische en economische duurzaamheid en is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. Herstel van biodiversiteit is daarom een urgente maatschappelijke opgave, die solide inbedding in het onderwijs vereist.

 

Vanuit het lectoraat ‘Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij’ van Aeres Hogeschool Wageningen werken wij aan biodiversiteitsherstel op (v)mbo-schoolterreinen. In een pilot-project met verschillende (v)mbo-locaties onderzoeken docenten met hun studenten/leerlingen hoe planten en insecten reageren op veranderingen in de schoolomgeving. Het doel van deze aanpak is meerledig: vergroten van kennis en bewustwording over biodiversiteit, anders leren kijken naar de omgeving, en praktisch en hoopvol handelingsperspectief ontwikkelen zodat studenten zélf aan de slag kunnen (als burger en in hun toekomstige beroepspraktijk). Bovendien ontwikkelen docenten praktische handvatten om onderzoekend vermogen bij studenten te vergroten en aan toekomstgerichte vaardigheden te werken zoals samenwerken, kritisch denken, boundary crossing skills en communicatie. Tegelijkertijd halen we ook gegevens op over de stand van zaken met betrekking tot biodiversiteit op schoolterreinen.

 

In deze sessie geeft lector Jetske de Boer een korte introductie over het belang van biodiversiteit, de urgentie van herstel en insecten als hoopvolle voorbeelden. Vervolgens licht lerarenopleider en docent-onderzoeker Marlies Beukenkamp de praktijksituatie toe: hoe gaan we te werk met het mbo, welke successen en belemmeringen zijn er? Tot slot gaan we graag met docenten in gesprek om dieper in te gaan op wat zij nodig hebben om effectief aan biodiversiteit te werken.